Całka oznaczona
Mokry:

Witam mam problem z wyznaczeniem pola powierzchni figury ograniczonej przez:
x=0 , x=2 , y=x
2
Da się tu zrobić tą całkę oznaczoną ?
9 gru 13:11
Blee:
dokładnie tego wymaga od Ciebie to zadanie
9 gru 13:14
Blee:
2
∫ x2 dx = ...
0
9 gru 13:14
Mokry: Aha, czyli tak po prostu, bo wcześniej miałem dwa wykresy i fajnie było widać ten szukany
obszar, a tu nie byłem pewien
9 gru 13:16
Blee:
bo miałeś obszar pomiędzy dwoma krzywymi
Tu de facto też masz drugą funkcję ... jest nią f(x) = 0
9 gru 13:20
Blee:
Czyli oś OX
9 gru 13:20
a7:
9 gru 13:37
a7: ?
9 gru 13:38
Mokry: Aha, czyli to jest dokładnie ten obszar, ale całka to bez zmiany
2
∫ x2 dx = 8/3
0
9 gru 13:54
a7: tak, tak
9 gru 13:57
Mokry: Dzięki wielkie
9 gru 14:07
a7: jeszcze chyba powinno być y=0
9 gru 15:12