jest 90% wyrobów dobrych i 10% wyrobów wadliwych(prawdopodobienstwo)
asicaaa: W magazynie przedsiębiorstwa znajduje się 90% wyrobów dobrych i 10% wyrobów wadliwych. Na 100
dobrych wyrobów średnio 70 jest pierwszego gatunku. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze losowo
wybrana sztuka jest I gatunku.
cy robię to poprawnie? skoro 100 wyrobów poprawnych to 90% więc 100% to ok 111 wyrobów. Moc
| | | |
omegi wynosi wtedy 111 bo | . i z tych 70 pierwszego gatunku losuje tez jedna |
| | |
| | 70 | |
P(A)= |
|  ? |
| | 111 | |
proszę o pomoc
23 lut 10:24
Basia:
niestety nie
N liczba wyrobów
i losujemy jeden spośród N
|Ω|=N
ale to nie jest tu w ogóle potrzebne
A − wyrób I gatunku
B1 − dobry
B2 −wadliwy
B1∩B2=∅ B1∪B2=Ω
P(A/B1) = 0,7
P(A/B2) = 0,3
P(B1)=0,9
P(B2)=0,1
i trzeba zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite
P(A)=P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)
podstaw i wylicz
23 lut 18:48