Z
Z: Wykaż, że funkcja:
| | 2 | |
a) f(x) = |
| nie jest monotoniczna w zb. R\{0} |
| | x | |
b) f(x) = x
2+2 jest parzysta
Narysuj wykres funkcji:
| | ⎧ | 3 dla x∊(∞,−2) | |
| f(x) = | ⎨ | x2−1 dla x∊<−2,1) |
|
| | ⎩ | −x+1 dla x∊<1,+∞) | |
i na jego podstawie:
a) podaj przedziały w których funkcja jest malejąca
b) podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji
c) zbadaj, czy funkcje jest równowartościowe
Naszkicuj wykres funkcji f (IxI) jeśli f(x) = x+1
Naszkicuj wykres funkcji f (|x|) jeśli f(x) = x
2+1
Rozwiąż równania:
a) (x+3
2)−(x−5
2)=16(x−1)
c) (3−
√3)(3−
√3) = 0
Rozwiąż nierówności:
b)x(x−2)(x−5)(5+x
2(x+3)
Rozwiąż układy równań:
| | ⎧ | (x−2)2−2(x−2y) = 1−(3−x)(3−x) | |
| a) | ⎩ | 2x+y = 4 |
|
| | ⎧ | (x−5)(y−2) = (x−2)(y−1) | |
| b) | ⎩ | (x−4)(y+7) = (x−3)(y+4) |
|
Dla jakich wartości parametru m∊R układ równań jest oznaczony, nieoznaczony, sprzeczny?