X
X: Wyznacz zbiory A∪B,A∩B,A\B oraz B\A jeśli
a) A = {−2,1,0,1,5}, B = {1,3,8}
b) A = {−5,3,−1,1,3,5}, B = {1,2,3,4,5}
c) A = {x, x
2−4 = 0
0},B = {x,x
2−10x+25 = 0
0}
d) A = {x,x = 5}, B = {x, x jest dzielnikiem 15}
Oceń wartość logiczną zdań (prawda lub fałsz). Uzasadnij
a) ∀x∈R x
2+2>0
b) ∀x∈R ∃y∈R y>x
c) ∃M∈N ∧<n
2<3
| | 5 | | √2 | | 1 | |
Dany jest zbiór A={ |
| ,√2,0,3,−3√8,−3,14,1,− |
| , |
| ,−π} |
| | 8 | | 2 | | 10 | |
Wypisz należące do zbioru A:
a) liczby naturalne − N
b) liczby całkowite − Z
c) liczby wymierne − Q
d) liczby niewymierne − IQ
Wykonaj obliczenia:
| | | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | (4 |
| :1 |
| −3 |
| ·1 |
| ) | | | 2 | | 14 | | 5 | | 4 | |
| |
a) |
| |
| | | |
| | 3 | | 2 | |
c)( |
| a2n−1·b2 |
| an−1·b2)2 |
| | 5 | | 3 | |
| | | | 1 | | 2 | | ( |
| )−2·(1 |
| )−1)−(3−1−2−1)−2 | | | 5 | | 3 | |
| |
e) |
| |
| | | |
f)(
√√2−1 √√2+1})
2
9 gru 09:25
Bleee:
Jakiekolwiek przemyślenia odnośnie zadań?
9 gru 09:26
Bleee:
Chwila chwilą.... To znowu Ty.
Teraz też wrzucisz ta sama sterte zadań i będziesz później sprawdzać czy gotowca masz?
9 gru 09:28
janek191:
Np. 1 a)
A = { − 2, − 1, 0, 1, 5} B = { 1, 3, 8}
A ∪ B = { − 2, − 1, 0, 1, 3, 5, 8} A ∩ B = { 1 }
A \ B = { − 2, − 1, 0, 5} B \ A = { 23, 8 }
c)
A = { x : x2 − 4 = 0 } = { −2, 2 }
B = { x : x2 − 10 x + 25 = 0 } = { 5}
więc
A∪ B = { − 2 , 2, 5}
A ∩ B = ∅
A \ B = A
B \ A = B
9 gru 17:32