pochodne
Marcin: (a
x)'
chciałem sobie wyprowadzić wzór ale dochodzę do
| | x | |
ax*(lna+ |
| ) |
| | a | |
a wzór mówi że (a
x)' = a
x*lna
8 gru 22:06
ABC:
a jak go wyprowadzałeś?
korzystałeś z tego że ax=exlna ?
8 gru 22:08
Marcin: tak
8 gru 22:08
ABC:
no to przecież tam nic nie ma do roboty samo wychodzi
8 gru 22:10
Marcin: robię tak
| | 1 | |
exlna = ax* (xlna)' = ax *( lna + x* |
| ) |
| | a | |
8 gru 22:11
xyz:
ax = elnax = ex*lna
stad
(ax)' = (ex*lna)' = ex*lna * (x*lna)' = ex*lna * (lna) =
= ax * (lna) = ax lna
8 gru 22:15
xyz:
pochodna x*lna to tak samo jak bys robil pochodna z x * 5 −> pomnozenie iksa przez stala
wiec zostanie samo lna
8 gru 22:16
ABC:
kto cię tak nauczył? upada polskie szkolnictwo na pysk...
(ex)'=ex
i korzystasz z pochodnej funkcji złożonej i koniec
8 gru 22:16
Marcin: rzeczywiście...
xlna to nie jest funkcja złożona
8 gru 22:16
Adamm: @ABC przecież takie błędy są bardzo częste u studentów, do czego ty pijesz
dużo ludzi ma problemy z pochodną funkcji złożonej, wina edukacji?
9 gru 11:26
ABC:
może ja się staję powoli zgryźliwym tetrykiem, a może studenci mają jednak problem z dużo
prostszymi rzeczami niż 30 lat temu... zapewne jedno i drugie
9 gru 11:53
jc: Tu problemem był parametr a. Na wielu kierunkach studiów parametry w zadaniach pojawiają
wyjątkowo, i nie po to, aby uzyskać ogólniejszy wynik, tylko jako wstęp do późniejszych
rozważań. Szkoda, bo w zastosowaniach w fizyce i technice parametry są rzeczą
powszechną.
9 gru 12:01