Wariacje
Renii: Ile można utworzyć różnych słów sześcioliterowych z sensem lub bez, dysponując
alfabetem 24 literowym, w którym litery nie powtarzają się?
8 gru 19:08
Blee:
| | 24! | |
Na |
| = 24*23*22*21*20*19 sposobów |
| | (24−6)! | |
8 gru 19:09
a7: | |
*6! wybieramy sześć liter z 24 i je zamieniamy kolejnością ? |
| |
8 gru 19:10
a7:
8 gru 19:10
Blee:
Nawet sam napisałeś/−aś, że chodzi o wariację −−− tak trudno podstawić do wzoru
8 gru 19:10
Pytający:
Po mojemu "w którym litery nie powtarzają się" odnosi się do alfabetu, nie do słów. Znaczy
odpowiedziałbym 246.
8 gru 19:37
a7: PS.
| | 24! | | 24! | |
*6!= |
| *6!= |
| = |
| | 6!*(24−6)! | | (24−6)! | |
| | 18!*19*20*21*22*23*24 | |
= |
| =19*20*21*22*23*24= |
| | 18! | |
=96909120
8 gru 19:37