Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Kama: Podstawą ostrosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o podstawie a długości 6cm.
Krawędzie boczne b mają długość 5cm, a kąt dwuścienny między przystającymi ścianami
ma miarę 60 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. Prosiłabym serdecznie
o prawidłowe rozwiązanie zadanie, ale także łopatologiczne wyjaśnienie, co i jak, ponieważ
zupełnie nie ogarniam tego działu.

Z góry ślicznie dziękuję! <3
8 gru 18:50
a7:

kąt dwuścienny AFB to kąt między wysokościami ścian bocznych ACD i BCD
| | |EB| | |
α/2=30 sin30=1/2 |
| =1/2 czyli FB=2*3=6 |
| | |FB| | |
pole powierzchni bocznej to suma trzech trójkątów
| | 1 | | 1 | |
2*PΔDCB+PΔABD=2* |
| *5*6+ |
| *6*4=........ |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:29
a7: jeśli coś zbyt skrótowo to daj znać
8 gru 19:29
a@b:

Jeżeli wszystkie krawędzie boczne mają taką samą długość, to spodek wysokości
ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego na podstawie
Z trójkąta prostokątnego BDW o kątach ostrych 30
o,60
o
h=4
kąt dwuścienny między ścianami BCW i ACW to kąt AEB=60
o
to z trójkąta prostokątnego DBE o kątach ostrych 30
o,60
o
h2=6
| | 1 | | 1 | |
Pb= P(ABW)+2P(BCW) = |
| *|AB|*h + |
| |CW|*h2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Pb= |
| *6*4+ |
| *5*6=........... |
| | 2 | | 2 | |
8 gru 19:38
a7: a@b trzeba dodać dwa trójkąty BCW
8 gru 19:40
a@b:
We wzorze wpisałam , a później pominęłam przez nieuwagę
Dzięki za zwrócenie uwagi
8 gru 19:41
a7: no chyba to mój "debiut" w tym temacie (znajdywania w Twoich rozwiązaniach chochlików)
8 gru 19:44
a@b:
8 gru 19:45