Krawędź ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Kasia: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź
podstawy ma długość a. Krawędź boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt o mierze α. Oblicz ob. ostrosłupa.
Serdecznie proszę o pomoc i z góry dziękuję! <3
8 gru 18:30
janek191:
h = 0,5
√2 a*tg α
więc
| | 1 | |
V = |
| a2 * 0,5 √2a tg α |
| | 3 | |
8 gru 18:34
a7:

mamy ostrosłup o podstawie kwadratu(prawidłowy czworokątny)
d1 (różowy odcinek0 to połowa przekątnej podstawy, ( która jest kwadratem o boku a)
| | H | | a√2 | |
tgα= |
| H=tgα*d1=tgα |
| |
| | d1 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a√2 | | a3√2tgα | |
V= |
| PPODSTAWY*H= |
| a2*tgα |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
8 gru 18:40