nierówność
Belfer: Rozwiąż nierówność:
√x2+14x+49 + | 8x+56 | ≥ 81
280+281+282+283+284 podzielna przez 62
8 gru 17:34
xyz:
2) nie dzieli sie przez 62 !
8 gru 17:37
Des: dzieli
8 gru 17:38
Jerzy:
|x + 7| + 8|x + 7| ≥ 81
8 gru 17:39
janek191:
dzieli się

= 2
80*( 1 + 2 + 4 + 8 + 16) = 31* 2*2
79 = 62*2
79
8 gru 17:40
xyz: kurka faktycznie...
zle przepisalem −−
zwracam honor
8 gru 17:54
belfer: i co dalej z ta nierownoscia?
8 gru 18:22
janek191:
I x + 7 I + 8*I x + 7 I ≥ 81
9*I x + 7 I ≥ 81 / : 9
I x + 7 I ≥ 9
Dokończ
8 gru 18:28
a7: |x+7|+8|x+7|≥81
9|x+7|≥81
|x+7|≥9
8 gru 18:29