matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczenie granicy
ite:
Czy tę granicę mogę policzyć w taki sposób ?
e
x
−e
−x
1
e
−x
(e
2x
−1)
lim
x→0
=
* lim
x→0
=
e*x
e
x
1
2e
−x
(e
2x
−1)
=
* lim
x→0
=
e
2x
2
e
2x
−1
2
2
=
* lim
x→0
(e
−x
) * lim
x→0
=
* 1 * lne =
e
2x
e
e
8 gru 16:19
Adamm:
Tak
8 gru 18:28
ite:
Dziękuję!
8 gru 19:03