Statystyka/prawdopodobieństwo:
52 : Statystyka/prawdopodobieństwo:
Z dziesięciu pracowników należy utworzyć trzy zespoły liczące po 5, 3 i 2 pracowników. Dla
podziału na zespoły znaleźć prawdopodobieństwo tego, że dwóch ustalonych pracowników znajdzie
się w tym samym zespole przy założeniu, że podział na zespoły odbywa się losowo.
| | | | | |
* | * | ? Szczerze to nie wiem jak się za to zabrać i jeszcze to |
| | | |
założenie...
8 gru 13:29
Pytający:
Nazwijmy tych dwóch ustalonych pracowników x, y.
Ω // wszystkie możliwe ww. podziały pracowników
A // zdarzenie, że x, y są w tym samym zespole
A2 // zdarzenie, że x, y są w zespole 2−osobowym
A3 // zdarzenie, że x, y są w zespole 3−osobowym
A5 // zdarzenie, że x, y są w zespole 5−osobowym
P(A)=P(A2∪A3∪A5)=P(A2)+P(A3)+P(A5)=...
8 gru 13:36
52 : Ok...
W takim razie:
| | 2*1 | | 3*2 | | 5*4 | |
P(A)= |
| + |
| + |
| ? |
| | 10*9 | | 10*9 | | 10*9 | |
Jednak chyba nie do końca rozumiem.
Dla A
2 Wybieram 2 osoby z możliwych 10
Dla A
3 wybieram 3 osoby z możliwych 10
Dla A
5 wybieram 5 osób z możliwych 10
?
8 gru 13:43
Pytający:
Źle.
|Ω|=?
8 gru 13:58
8 gru 14:01
Pytający:
Zgadza się. Skąd więc w Twoim poprzednim poście 10*9 w mianownikach? Zwyczajnie nie zgaduj.

Co do |A
2|, |A
3|, |A
5|: w każdym z tych przypadków x, y już są "przydzieleni" do
odpowiedniego zespołu. Pozostaje pytanie, co z pozostałymi 10−2=8 osobami.
8 gru 14:04