pole trójkąta
mat:
Na bokach BC i AC trójkąta ABC obrano odpowiednio punkty M i N
tak,że |BM|/|MC|=1/2 i |AN|/|NC|=3
Odcinki AM i BN przecinają się w punkcie K
Wykaż,że pole trójkata ABK stanowi 30% pola trójkąta ABC
8 gru 13:08
a@b:

1/ rys. zgodny z treścią zadania
2/ pola odpowiednich trójkątów oznaczyłam : u, 2u, w, 3w i P(ABK)=
S
Dlaczego tak? ..... odpowiedz sam/a
to:
2(u+S)=4w+2u ⇒ 2S=4w oraz 3(w+3u)=3w+S ⇒ S=9u
| S | | 10S | |
P(ABC)=P= 4w+3u+S = 2S+ |
| +S ⇒ P= |
| ⇒ S=0,3P |
| 3 | | 3 | |
zatem S= 30%P
=========
c.n.w.
8 gru 13:54
jc:

Pole trójkąta z czerwonymi kropkami = 1/3 * (2/5) * 1/4 = 1/30
Szukane pole = 1/3 − 1/30=9/30=1/10
8 gru 14:05
a@b:
8 gru 14:06
a@b:
9/30 =
3/10
8 gru 14:08
jc: To jeszcze lepiej
8 gru 14:20