Całka potrójna - objętość
Mateusz: Obliczyć objętość bryły opisanej równaniami:
z0 = 4 − (x2 + y2)
z1 = −4 + x2 + y2
z0 = z1
−4 + x2 + y2 = 4 − (x2 + y2)
x2 + y2 = 4 ⇒ r = 2
Mamy tutaj zatem do czynienia z dwoma paraboloidami obrotowymi. Z treści wynika, ze należy
obliczyć objętość "spłaszczonej kuli" utworzonej przez oba równania.
Zatem mamy tutaj dwa obszary − powyżej i poniżej osi z = 0.
Zatem dla z>0
D1:
0 ≤ r ≤ 2
0 ≤ z ≤ 4 − r2
0 ≤ α ≤ 2π
dla z<0
D2:
0 ≤ r ≤ 2
r2 − 4 ≤ z ≤ 0
0 ≤ α ≤ 2π
Objętość będzie zatem równa sumie całek potrójnych na obszarach D1 i D2. Czy dobrze wszystko
wyznaczyłem?
8 gru 11:57
8 gru 13:02
a7: to mi wygląda na jakieś jajo

( nie spłaszczona kula)
8 gru 13:03
Mateusz: już mniejsza o dokładny kształt. Czy przedziały są dobrze dobrane?
8 gru 14:33
8 gru 15:02