Dane są punkty A=(4,5),B=(-4,-1) i prosta k o równaniu x-3y-9=0
Krzysiek: Dane są punkty A=(4,5),B=(−4,−1) i prosta k o równaniu x−3y−9=0
b) Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i nachylonej do osi OX pod kątem dwa
razy większym niż prosta k
7 gru 19:42
Leszek: Dana prosta : y = (1/3)x − 3 , tg α = 1/3
Szukana prosta: y = a2*x + b i punkt A(4,5) oraz a2 = tg 2α
7 gru 19:48
Krzysiek: Leszek ,ale ile wynosi ten tg 2a bo nie rozumiem jak mam obliczyc wsp.kierunkowy
7 gru 19:50
Leszek: Jest na to wzor tg 2α = ........, patrz tablice !
7 gru 19:52
Krzysiek: okej. dziękuje bardzo Leszku chwila przyćmienia
7 gru 19:54