f(x)=0 leżało w przedziale [n; n+1) jeśli f(x)=344lnx+4x-34200
Darek: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego problemu. Mam znaleźć liczbe naturalna taką aby
rozwiązanie równania
f(x)=0 leżało w przedziale [n; n+1) jeśli
A f(x)=344lnx+4x−34200
zupełnie nie wiem jak rozgryźć to zadanie aby dojść do tego przedziału
czy pochodna to 344/x+4=0 dla x=−86 i x≠0
B
f(x)=3x+ x4−443000
czy pochodna to 3xln3+4x3 czy 3x/ln3+4x3 bo spotkałem 2 różne zapisy
i nie wiem który jest poprawny .
Bardzo proszę chociaż o jakieś wskazówki
7 gru 18:19
Darek: Darek: bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego problemu.
Mam znaleźć liczbę naturalna taką aby
rozwiązanie równania
f(x)=0 leżało w przedziale [n; n+1) jeśli
A f(x)=344lnx+4x−34200
zupełnie nie wiem jak rozgryźć to zadanie aby dojść do tego przedziału
czy pochodna to 344/x+4=0 dla x=−86 i x≠0
B
f(x)=3x+ x4−443000
czy pochodna to 3xln3+4x3 czy 3x/ln3+4x3 bo spotkałem 2 różne zapisy
i nie wiem który jest poprawny .
Bardzo proszę chociaż o jakieś wskazówki
7 gru 19:45
b.: f(1) < 0
spróbuj znaleźć jakąś liczbę k taką, żeby f(k) > 0,
wtedy z tw. Darboux pierwiastek jest gdzieś w [1,k], licząc wartość f dla jakieś wartości m
gdzieś pośrodku między 1 a k,
możesz stwierdzić, że pierwiastek jest w [1,m] lub w [m,k].
Po pewnej liczbie kroków dostaniesz przedział długości 1.
7 gru 19:49
Darek: czyli za x podstawiać liczby naturalne
nie znam tego twierdzenia
7 gru 19:53
7 gru 19:59
b.: możesz podstawiać naturalne, tylko raczej nie kolejne, tylko dziel przedział z grubsza na pół.
Dobrze też od razu na początku jakoś rozsądnie oszacować pierwiastek, moje oszacowanie z dołu
przez 1 (f(1)<0, f(k)>0 dla pewnego k>1) jest słabe...
7 gru 20:01
Darek: dzięki za link z analizy wyszło mi że dopiero dla n=11 czyli dla x=11 otrzymam wartość funkcji
większą o zera
bo dla dziesiątki jest jeszcze mniejsza od zera czy to oznacza że moja liczbą n jest 10
7 gru 20:09
b.: to źle policzyłeś, bo f(11)<0
7 gru 20:15
darek: rzeczywiście masz rację dzięki to dla n=12 funkcja przyjmuje wart >0 czy moim rozwiązaniem
jest wiec n=11 bo wtedy rozwiązanie należy do tego przedziału
pisze dopiero teraz bo miałem duże problemy z dostępnością do sieci
7 gru 20:48
b.: Aha, masz na myśli przykład B? To tak, n=11.
7 gru 21:25
darek: wielkie dzięki ,
gdyby jeszcze udało się rozwiązać problem z tym lnx
w równaniu drugiej funkcji bo zupełnie nie wiem jak do tego podejść
f(x)=344lnx+4x−34200
wiem , ze e?=x ale zupełnie nie wiem jak to podstawiać będę bardzo wdzięczny za wskazówki
7 gru 21:36
b.: tak samo jak w B, ale raczej trzeba tu użyć kalkulatora
7 gru 22:02
darek: gdyby jeszcze jakieś wskazówki bo nie bardzo wiem jak to zrobić
za wszystkie dotychczasowe bardzo dziekuję
8 gru 16:09