matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja potęgowa
Jacek:
Rozwiąż równania: x
2/3
= 9 * x
1/3
− 8
7 gru 18:16
Leszek:
Podstaw t =
3
√
x
Czyli : t
2
− 9t +8 = 0 Dokoncz !
7 gru 18:20
a7:
x
1/3
=t ∧ t>0 t
2
=9*t−8 t
2
−9t+8=0 Δ=49
√
Δ
=7 t
1
=(9−7)/2=1 czyli x
1
=1 lub t
2
=8 czyli x
2
=512
7 gru 18:21