Zadanie optymalizacyjne
52 : Zadanie optymalizacyjne:
Na słupie zawieszono termometr o długości 1 metra, który zajmuje miejsce między trzecim a
czwartym metrem tego słupa, licząc od gruntu. W jakiej odległości od słupa powinien stanąć
człowiek, który ma oczy na poziomie 1,70 metra, aby widzieć ten termometr pod możliwie
największym kątem? (Przez kąt widzenia rozumiemy tu kąt, którego wierzchołkiem jest źrenica
patrzącego, a ramiona przechodzą przez końce termometru.
Pomoże ktoś zacząć? Zupełnie nie mam pomysłu.
7 gru 14:56
ite:

Można ten kąt przedstawić jako różnicę β−α.
tg α i tg β da się wyliczyć z ΔDCB i ΔDCA .
7 gru 15:17
52 :
Wyszło mi, że
I teraz trzeba ułożyć wzór funkcji? Tylko nie wiem jak
7 gru 15:32
52 :
Wyszło mi, że
I teraz trzeba ułożyć wzór funkcji? Tylko nie wiem jak
7 gru 15:32
ite:
| | d | |
Sprawdź wynik tg (β−α) = |
| . |
| | d2−2,99 | |
Wygląda podejrzanie, nie ma powodu, żeby nie można było patrzeć na ten termometr z odległości
2,99 m.
7 gru 16:04
ite: *z odległości √2,99 m.
7 gru 16:04
ite: Jak poprawisz ten ułamek, to wynik będzie funkcją f(d) wyrażającą zależność kąta widzenia
termometru od odległości patrzącego od słupa.
Trzeba określić dziedzinę (d≥0) i zbadać ekstrema funkcji.
7 gru 16:14
7 gru 16:19
ite: We wzorze na tangens różnicy kątów w mianowniku jest suma.
7 gru 16:34
52 : Racja, mój błąd
7 gru 18:23
52 :
f'(d)=0
Na razie jest dobrze?
7 gru 22:21
7 gru 22:40
52 : Faktycznie
| | 2,99−d2 | |
f'(d)= |
| |
| | (d2+2,99)2 | |
f'(d)=0
2,99−d
2=0
d>0
d=
√2,99
Tak?
7 gru 23:00
ite: Zgadza się.
I dziedzina d>0 jest sensowniejsza, bo mój warunek d≥0 oznaczał, że obserwatorowi termometr
może wpaść do oka a tego lepiej unikać.
7 gru 23:10
52 : Ok.
Dziękuję bardzo za pomoc
7 gru 23:13