zbadać zbieżność całki
Mateusz: zbadać zbieżność całki:
| | dx | | dx | |
rozbijam to jako sumę całek: 0∫1 |
| + 1∫∞ |
| |
| | √x + x3 | | √x + x3 | |
| | dx | |
0∫1 |
| ≤ 0∫1 U{dx}{√x = 2√x|10 = 2 |
| | √x + x3 | |
zatem pierwsza część całki jest zbieżna
| | dx | | dx | |
1∫∞ |
| ≤ 1∫∞ |
| = tutaj zbieżność jest oczywista |
| | √x + x3 | | x3 | |
Mam jednak pytanie czy mogę tak to rozdzielić. Jeśli tak to na mocy jakiego twierdzenia.
7 gru 11:44
jc: Rozbicie jest wskazane.
Nie pisz nierówności pomiędzy całkami.
Dopóki nie wiemy, czy całka jest zbieżna, nierówność nie ma sensu.
Jak już uzasadnisz zbieżność, możesz pisać nierówności, ale rozumiem,
że w zadaniu należy uzasadnić zbieżność.
7 gru 12:26
b.: @11:44
rozbicie jest w zasadzie konieczne i nie jest to twierdzenie, tylko definicja całek
niewłaściwych −− jak jest więcej punktów osobliwych (∞ też uważamy za punkt osobliwy), to
trzeba rozbić przedział całkowania na sumy przedziałów, tak żeby na każdym był jeden punkt
osobliwy
7 gru 20:06