rozwiąż równanie p(x-1)+p(x+2)=3
Asia12: rozwiąż równanie √(x−1)+√(x+2)=3
7 gru 11:30
Jerzy:
Zrób założenia i podnieś obustronnie do kwadratu.
7 gru 11:36
Des:
Jerzy, mógłbyś określić dziedzinę? jedna rzecz mnie zastanawia
7 gru 12:43
Blee:
to napisz która rzecz
7 gru 12:56
Jerzy:
1) x + 2 ≥ 0
2) x − 1 + √x + 2 ≥ 0 ⇔ √x + 2 ≥ 1 − x
i teraz trzeba rozwiązać tą nierówność.
7 gru 12:59
ICSP: Funkcja po lewej stronie jest rosnąca. Ponadto Dla x= 7 mamy
√7 − 1 + √7 + 2 = √6 + 3 = 3
Zatem x = 3 jest jedynym rozwiązaniem.
7 gru 13:03
ICSP: x = 7*
7 gru 13:03
jc: Może nie przejmować się założeniami, poza oczywistym, że zachodzi równość.
Na koniec sprawdzasz, które x spełnia równanie. Tak jest prościej, niż cały czas dabać
o równoważności.
√x−1 + √x+2 = 3 czy (x−1 + √x+1)1/2 = 3
W pierwszym przypadku x=2 jest rozwiązaniem (chyba widać?).
Wyrażenie rośnie wraz z x, więc innych rozwiązań nie będzie.
7 gru 13:05
Des:
w 2)
x − 1 +
√x+2 ≥ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x −1 ≥ −
√x + 2 / ()
2
x
2 − 2x + 1 ≥ x+2
x
2 −3x −1
≥ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√x+2 ≥ 1 − x / ()
2
x + 2 ≥ 1 −2x + x
2
x
2 −3x −1
≤ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To pierwsze jest prawdą, więc w drugim podnosząc do kwadratu trzeba zmienić znak
ale skąd to wiedzieć jeśli np:
dla x = 0
√2 ≥ 1
po podniesieniu do kwadratu:
2 ≥ 1 → prawda
dla x = 1
√3 ≥ 0
analogicznie:
3 ≥ 0 → prawda
x = 4
√6 ≥ −3 / ()
2
6 ≥ 9 → tutaj już trzeba będzie znak zmienić
Jest jakiś sposób aby unikać tych pułapek?
Troche kombinowałem i zrobiłem w ten sposób:
x − 1 +
√x+2 ≥ 0
x + 2 +
√x+2 − 3 ≥ 0
t=
√x+2 ⋀ t ≥ 0
t
2 + t − 3 ≥ 0
więc
po uwzględnieniu, że x ≥ −2
W ten sposób 'bezpiecznie' udało mi się wyznaczyć dziedzinę...
Można to zrobić inaczej? łatwiej?
7 gru 13:39
Jerzy:
√x + 2 ≥ 1 − x
Dla: 1 − x < 0 nierówność jest zawsze prawdziwa
Dla: 1 − x ≥ 0 podnosisz obustronnie do kwadratu
7 gru 13:58
Des:
Dla: 1 − x ≥ 0
(Rozważając tylko x∊N)
dla x < 4
Przy podnoszeniu do kwadratu znaku zmieniać nie trzeba
ale dla x ≥ 4 ,
trzeba
7 gru 14:04
Des:
I w tym jest problem,
że na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić którą operację należy wykonać:
√x + 2 ≥ 1 − x / ()2 (ze zmianą znaku)
czy
x − 1 ≥ − √x + 2 / ()2 (bez zmiany znaku)
7 gru 14:08
Jerzy:
Czytaj uważnie 13:58. Jeśli prawa strona jest ujemna,to nierówność √x + 2 ≥ 1 − x jest zawsze
prawdziwa, a dla 1 − x ≥ 0 podnosisz obie strny do kwadratu bez zmiany znaku.
7 gru 14:11
Des:
Rzeczywiście, całkowicie o tym zapomniałem...
Dla x ≤ 1
| | 3 − √13 | |
Przedział się zamknie: x∊ [ |
| ; 1 ] |
| | 2 | |
Dla x > 1 tożsamość
Wielkie dzięki
7 gru 14:20