Prawdopodobieństwo
Frajvald: W pierwszej urnie jest 10 kul czerwonych i 10 kul zielonych, w drugiej urnie jest 15 kul
czerwonych i 15 kul zielonych. Należy rozmieścić w tych urnach jeszcze 20 kul zielonych. Po
ile kul należy włożyć do urn, aby prawdopodobieństwo wylosowania zielonej kuli z dowolnej
urny było największe?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie robię błąd w rozwiązaniu?
Z drzewka obliczam że prawdopodobieństwo zdarzenia A to
| | 1 | | 10+n | | 1 | | 15+(20−n) | |
|A|= |
| *( |
| )+ |
| *( |
| ) |
| | 2 | | 20+n | | 2 | | 30+(20−n) | |
| | 1 | |
gdzie |
| to prawdopodobieństwo wybrania worka |
| | 2 | |
| 10+n | |
| to prawdopodobieństwo wylosowania zielonej kuli z pierwszego worka i tak samo z |
| 20+n | |
drugim
| | −2n2+55n+1200 | |
Wynik wychodzi mi zawsze |
| i nie da sie z tego obliczyć |
| | −n2+30n+1000 | |
pochodnej
6 gru 22:55
a7: | | 10+n | | 15+15+(20−n) | |
P(A)=1/2* |
| +1/2 |
| |
| | 20+n | | 30+20−n | |
7 gru 00:39
Blee:
a co to drugie 15 tam robi a7

przecież w tym momencie drugi ułamek = 1
7 gru 00:41
a7: tak, tak
7 gru 00:46
a7: wiem
7 gru 00:46
Blee:
| | 1 | | −2n2 + 55n + 1200 | |
P(A) = |
| * |
| = |
| | 2 | | −n2 + 30n + 1000 | |
| | −2n2 + 55n + 1200 | |
= |
| = |
| | −2n2 + 60n + 2000 | |
| | −2n2 + 60n + 2000 − 5n − 800 | |
= |
| = |
| | −2n2 + 60n + 2000 | |
| | 5n+800 | |
= 1 − |
| = f(n) |
| | −2n2 + 60n + 2000 | |
| | 5(−2n2 + 60n + 2000) − (−4n+60)(5n+800) | |
f'(n) = − |
| |
| | (−2n2 + 60n + 2000)2 | |
mianownik >0 ... więc patrzymy tylko na licznik:
5(−2n
2 + 60n + 2000) − (−4n+60)(5n+800) = 0
−10n
2 + 300n + 10'000 + 20n
2 + 3200n − 300n − 48'000 = 0
10n
2 + 3200n − 38'000 = 0
n
2 + 320n − 3'800 = 0
Δ = ...

n = 70
√6 − 160 ≈ 11.46
czyli trzeba sprawdzić dwie możliwości:
I. n = 11 P(A) =

II. n = 12 P(A) =

i wybrać tę która daje większe prawdopodobieństwo
7 gru 00:52
Frajvald: Blee dziękuje bardzo za pomoc, musze się przyzwyczaić do tego że delta nie zawsze wychodzi
równa
7 gru 11:59