rzut prostokątny
hej: Mogę liczyć na dokładne wytłumaczenie krok po kroku? (niedokładne mam w książce i nie rozumiem)
| | x−3 | | y−5 | | z+1 | |
Znaleźć rzut prostokątny prostej l: |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | 2 | | 0 | |
na płaszczyznę π: x+3y−2z−6=0
Z góry dziękuję jeśli ktoś poświęci czas
6 gru 22:50
hej: nie wiem nawet jak obchodzić się z układem równan przez to zero w mianowniku
6 gru 22:52
jc: x=3+t
y=5+2t
z=−1
Wstawiasz do równania płaszczyzny, znajdujesz t, a potem x,y,z.
6 gru 23:07
UFO:
Jeśli się nie mylę, to znajdzie punkt przebicia prostej i płaszczyzny,a nie o to pytają.
6 gru 23:18
jc: No tak, nie o to pytają.
No, ale zawsze to jeden punkt szukanej prostej.
| | (1,2,0)*(1,3,−2) | |
Rzut wektora (1,2,0) na płaszczyznę = (1,2,0)− |
| (1,3,−2) |
| | (1,3,−2)2 | |
| | 7 | | 1 | |
= (1,2,0)− |
| (1,3,−2)= |
| (1,1,2) |
| | 14 | | 2 | |
Teraz już masz (o ile znalazłeś) punkt na prostej i kierunek prostej.
6 gru 23:31
Mila:
Dłuższy sposób:
1) prosta l:
x=3+t
y=5+2t
z=−1 , t∊R
t=0, A=(3,5,−1)∊l
t=−2, B=(1,1,−1)∊l
Płaszczyzna π: x+3y−2z−6=0
n
→=[1,3,−2] wektor normalny danej płaszczyzny
2) A' − Rzut prostokątny punktu A na płaszczyznę π:
m
1⊥π i A=(3,5,−1)∊m
1
x=3+s
y=5+3s
z=−1−2s, s∊R
3+s+3*(5+3s)−2*(−1−2s)=0
3) B' − Rzut prostokątny punktu B na płaszczyznę π:
m
2⊥π i B=(1,1,−1)∊m
2
x=1+s
y=1+3s
z=−1−2s, s∊R
1+s+3*(1+3s)−2*(−1−2s)=0
4) Wektor kierunkowy prostej A'B'
A'B'
→=[−1,−1,−2] || [1,1,2]
5) równanie prostej A'B'
Posprawdzaj rachunki.
================
7 gru 15:53
hej: @Mila dlaczego na samym poczatku w przypadku punktu B przyjmuje ze t=−2?
7 gru 18:23
hej: ok już chyba rozumiem to wychodzi z równania A należy do l i pi
7 gru 18:36
Mila:
Tak mi było wygodnie, możesz przyjąć za t dowolną liczbę.
Spróbuj przyjąć t=1 i zrób, tą samą metodą.
7 gru 18:36