Różniczkowanie a rotacja
__: | | x | | x | |
A − wektor, A = A(x− |
| ), Ax = 0, ∇×A = (∇(t− |
| ))×A' |
| | c | | c | |
| | x | |
A' − A zróżniczkowane po (t− |
| ) |
| | c | |
czyli chyba coś takiego:
| | x | | dA | |
rot(A) = grad(t− |
| )× |
| |
| | c | | d(t−x/c) | |
W pewnej książce do fizyki znalazłem taką równość.
Faktycznie sprawdziłem, że ona zachodzi licząc bezpośrednio te iloczyny wektorowe,
ale czy mógłby widzi ktoś tu jakąś ogólną regułę pozwalającą zrobić z rotacji pola
wektorowego iloczyn wektorowy gradientu zmiennej po której różniczkujemy
i pochodnej tego pola wektorowego.
t to czas, x − współrzędna położenia, c − szybkość światła w próżni
A zależy tylko od x
× − iloczyn wektorowy
∇×A − rotacja z A