matematykaszkolna.pl
Prawd Technik: Z osmiorlementowego zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7,9} tworzymy osmiorywazowy ciąg tak aby liczby parzyste nie sąsiadowały ze sobą. Wyrazy tego ciągu się nie mogą powtarzać. Chodzi mi o sam sposób jak możemy rozmieścić parzyste liczby?
6 gru 19:15
jc: PN, PN, P traktujesz jako przegródki, pomiędzy które wstawiasz pozostałe 3 N. A jak już wstawisz, to P możesz zamieniać między sobą, podobnie z N.
6 gru 19:37
Techn: Tych kombinacji jest 20... jeszcze wiedząc ile ich jest da się to zrobić, bez tej wiedzy − nie bardzo
6 gru 19:41
jc:

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

Tak,
=20. Liczbę tę należy jeszcze pomnożyć przez 3!*5!

6 gru 19:45
Techn: Tylko czeku wybierasz z 6−cio elementowego zbioru? Wybierając z 6 elementowego zbioru 3 elementy dopuszczasz to żeby stały obok siebie
6 gru 19:55
Techn: Czemu*
6 gru 19:55
jc: Sam napisałeś 20.
6 gru 20:05
Techn: Wyczytałem z odpowiedzi do tego zadania po to aby uzasadnić, ze wypisywanie każdego przypadku jest bezcelowe gdy kombinacji jest aż 20 Interesuje mnie jak dojść do tych 20 możliwości, czyli skąd wiedziałeś że ze należy policzyć

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

6 gru 20:12
Pytający: □N□N□N□N□N□ Wybierasz 3 z 6 □, i tam wstawiasz parzyste na 3! sposobów. Na pozycje "N" ustawiasz nieparzyste na 5! sposobów.
6 gru 20:17
Techn: Dziękuje emotka po raz kolejny emotka
6 gru 20:34