funkcja wymierna maxi min w przedziale
iwona: Błagam o pomoc
jak to wyliczyć Największa i najmniejsza wartość funkcji 12/x+x2/7 w przedziale [1/60, 40]
6 gru 15:16
Jerzy:
Na początek sprawdzić, czy funkcja posiada ekstremum lokalne w tym przedziale.
6 gru 15:18
iwona: czyli obliczyć pochodną
6 gru 15:35
Jerzy:
Tak, ale najpierw ustal dziedzinę funkcji.
6 gru 15:36
iwona: x≠0
6 gru 15:40
Jerzy:
To teraz pochodna.
6 gru 15:42
iwona: nie mogę sobie poradzić
6 gru 15:44
6 gru 15:47
iwona: dlaczego z minusem , czy. każdy element traktuję jako pochodną z ilorazu
6 gru 15:51
6 gru 15:52
iwona: nie przecież każdy składnik mogę zapisać 12*1/x+1/7*x2
6 gru 15:57
iwona: ok taki jest wzór dzięki . i co robić dalej
6 gru 15:59
Jerzy:
Teraz szukasz miejsc zerowych pochodnej.
6 gru 16:42
jc: f=12/x+x
2/7, x >0, jaki mamy przedział.
| | 6/x + 6/x + x2/7 | |
f/3= |
| ≥ 3√6*6/7 |
| | 3 | |
Minimum mamy dla 6/x=x
2/7, x=
3√6*7.
A teraz trzeba by spojrzeć na krańce przedziału.
6 gru 19:43
iwona: czyli min to pierwiastek trzeciego stopnia z 42, jeśli mam określić największą wartość w
przedziale
[1/60 ; 40] to czy wartości końców przedziałów podstawić do równania funkcji wtedy
F(1/60)=12*60+602/7=1234i 2/7
f(40)=228i 61/70 więc max wartość w tym przedziale osiągnie dla argumentu x=1/60 czy tak
bardzo dziękuje Jerzemu i jc
7 gru 17:34