ciągi
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.

Jak liczę nierówność podaną w zadaniu 15 to wychodzą mi w jednym
przypadku liczby niewymierne
Czy mam wykluczyć wszystkie rozwiązania które byłyby z funkcji kwadratowej z tych liczb?
6 gru 11:57
Saizou :
Zadanie 15 o niewiadomej treści
6 gru 11:59
6 gru 11:59
V: sprawdź jak jest w zad.14 oliczone i zrób podobnie
6 gru 11:59
Nikto0: Ale ja nie wiem jak zliczyć te rozwiązania.
6 gru 12:04
Mariusz:
Masz układ równań
a
1+r=1
a
1(a
1+3r)=1
r = 1−a
1
a
1(a
1+3(1−a
1))=1
r = 1−a
1
−2a
12+3a
1−1=0
r = 1−a
1
2a
12−3a
1+1=0
Czyli masz dwa ciągi
oraz ciąg stały
a
1 = 1
r = 0
Dla pierwszego ciągu
(n+1)n−240 ≤ 0
n
2+n−240 ≤ 0
(n+16)(n−15) ≤ 0
6 gru 12:31
V: toś kiep nie lada
6 gru 13:47
Nikto0: Dziękuję.
6 gru 15:30
V: nie ma za co
6 gru 20:47