Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o polu
Ewka: Oblicz objętość i pole całkowite graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o polu podstawy 16
cm2 i polu bocznym 240cm2. Bardzo proszę o pomoc i dokładne rozpisanie tego zadania ,jeśli
ktoś umie to zrobić
6 gru 11:48
Des: Przeanalizuj dane Ci informacje:
Graniastosłup prawidłowy, trójkątny
więc w podstawie ma trójkąt równoboczny a wartość jego pola znamy:
| | a2*√3 | |
Ppodstawy = 16 = |
| → można wyznaczyć a |
| | 4 | |
P
boczne = 240 = 3*a*h → znamy wartość
a więc można wyznaczyć
h
P
całkowite = 2*P
podstawy + 3*P
boczne
V = P
podstawy * h
6 gru 12:08