Prosta i punkty w R^3
Geometria: Geometria w R3
Znaleźć współrzędne punktu położonego na prostej danej równaniem krawędziowym i
którego odległość od punktów A i B jest taka sama.
Chodzi mi o to czy moj tok rozumowania jest dobry:
Z równania krawędziowego prostej przechodzę na parametryczny, zapisuje wtedy współrzędne punktu
za pomocą tej prostej. ( oznaczam go jako np P)
I potem przyrównuje do siebie długosci wektorów AP i BP
Czy dobrze myślę ?
6 gru 11:29
jc: ok.
Być może prościej jest tak.
Do danych 2 równań dopisujemy równanie płaszczyzny prostopadłej
do odcinka AB przechodzącej przez środek odcinaka AB.
W ten sposób otrzymasz układ 3 równań liniowych z 3 niewiadomymi.
6 gru 11:41
Pat: A w przypadku obliczenia odległości miedzy płaszczyznami równoległymi.
Biorę dowolny punkt należący do jednej płaszczyzny P
Wyznaczam prostą przechodzącą przez ten punkt i prostopadłą do drugiej
Wyznaczam punkt przebicia R
Liczę długość wektora PR
6 gru 12:00
Jerzy:
Dokładnie tak.
6 gru 12:03
jc: Płaszczyzny określone wzorem ogólnym.
Prościej, bierzesz dowolny punkt i prowadzisz przez niego prostą prostopadłą do płaszczyzn.
Prosta przetnie płaszczyzny w 2 punktach, których odległość jest odległością
pomiędzy płaszczyznami.
| | |d−d'| | |
Wynik. ax+by+cz+d=0, ax+by+cz+d'=0, odległość= |
| . |
| | √a2+b2+c2 | |
Jeśli płaszczyzny określone są parametrycznie, to liczysz wysokość odpowiedniego
równoległościanu.
6 gru 12:07
Pat: Ostatnie pytanie

W jaki sposób stwierdzić czy proste w przestrzeni przecinają się ?
Jeżeli mam je dane powiedzmy postacią parametryczną.
To wystarczy po podstawiać jeden układ pod drugi ?
6 gru 12:09
jc: Wystarczy.
6 gru 12:21