relacje
Bio: siema, wytłumaczy ktoś i pokaże na jakichś przykładach jak sprawdzić
czy relacja jest liniowym porządkiem, częściowym porządkiem oraz
czy jest relacją równoważności : ) z góry dziękuję ^^
6 gru 11:04
gosia15: Relacja R na zbiorze X jest relacją liniowego porządku, gdy jest
−zwrotna,
−przechodnia,
−antysymetryczna
−spójna.
Relacja R na zbiorze X jest relacją częściowego porządku, gdy jest:
−zwrotna,
−przechodnia,
−antysymetryczna
Relacja R na zbiorze X jest relacją równoważności, gdy jest:
−zwrotna,
−przechodnia,
−symetryczna
Zwrotna czyli dla każdego x, x jest w relacji z samym sobą.
Symetryczna, czyli dla każdego x,y, jeżeli x jest w relacji z y to y jest w relacji z x.
Antysymetryczna, czyli dla każdego x,y, jeżeli x jest w relacji z y i y jest w relacji z x to
x=y
Przechodnia, czyli dla każdego x,y, jeżeli x jest w relacji z y i y jest w relacji z "z" to x
jest w relacji z "z".
7 gru 22:43
gosia15: A teraz przykład. Weźmy: A~B <=> maxA<maxB v A=B
− zwrotna − tak, bo A=A (pierwsza część założenia niespełniona, druga spełniona)
− antysymetryczna:
(maxA<maxB v A=B )∧(maxB<maxA v B=A)<=> B=A v (maxA<maxB ∧maxB<maxA)<=>B=A
7 gru 22:48
ite: A na jakim zbiorze określona jest ta relacja ?
7 gru 22:53