geometria analityczna
helpmi: Zbadać czy pkty A(1,2,3) i B(−1,−2,0) należą do prostej l: (x,y,z)=(1,2,3)+t(1,−2,−1)
wiem, że mozna wyczytac z r−nia parametrycznego ze A nalezy
ale co podstawic za t teraz żeby sprawdzić B?
dzięki za pomoc z góry
6 gru 01:34
jc: Co oznacza A(1,2,3)?
6 gru 01:37
helpmi: punkt nalezacy do prostej?
6 gru 01:40
jc: Skoro należy, to w czym problem?
6 gru 01:40
helpmi: ...w B
6 gru 01:41
jc: Podaj jakiś konkretny punkt, to spróbuję wyjaśnić.
6 gru 01:41
helpmi: pkt B, podany, na tacy lezy i czeka
6 gru 01:42
jc: Nie rozumiem notacji B(−1,−2,0). To wygląda jak wartość funkcji 3 zmiennych,
ale nigdzie jej nie definiujesz.
6 gru 01:44
helpmi: pomoze ktos?
6 gru 01:50
helpmi: up
6 gru 17:19
Lady Jing: Zapis oznacza punkt o wspolrzednych (−1,−2, 0) i jest jednoznaczny
Tak samo jak dlugosc odcinka niewzne jak oznaczymy czy AB czy |AB|.
6 gru 18:19
jc:
(−1,−2,0)=(1,2,3)+t(1,−2,−1)
Porównanie kolejnych współrzędnych daje: t=−2, t=2, t=3. Sprzeczność.
Punkt nie leży na prostej.
6 gru 19:28
UFO:
I po co się zgrywałeś,zamiast pomóc ?
6 gru 23:20
jc: Tak ciężko napisać znak równości?
Podobnie, jak nawiasy (często ich brakuje), i parę innych drobiazgów.
6 gru 23:33
WhiskeyTaster: To nie zgrywanie, a nauka. Matematyka to nie jest miejsce, gdzie można sobie od tak skracać
pewne rzeczy i trzeba się tego trzymać.
7 gru 01:22
Mila:
A=(1,2,3) i B=(−1,−2,0)
Równanie prostej:
l: (x,y,z)=(1,2,3)+t(1,−2,−1)
x=1+t
y=2−2t
z=3−t, t∊R
⇔
A=(1,2,3}
B=(−1,−2,0)
| −1−1 | | −2−2 | |
| =−2; |
| =2 , −2≠2⇔ B ∉l |
| 1 | | −2 | |
7 gru 18:57