Sprawdz czy lin{ [1,1,1,7],[1,4,2,2]} ⊂ lin{[1,0,1,3],[1,1,2,0],[0,2,1,1]}
Smuda: Sprawdz czy lin{ [1,1,1,7],[1,4,2,2]} ⊂ lin{[1,0,1,3],[1,1,2,0],[0,2,1,1]}
6 gru 00:55
jc: Sprawdź, czy równania
[1,1,1,7]= a[1,0,1,3]+b[1,1,2,0]+c[0,2,1,1]
[1,4,2,2] = p[1,0,1,3]+q[1,1,2,0]+r[0,2,1,1]
mają rozwiązana.
Inaczej. Sprawdź czy rząd macierzy
[1,0,1,3]
[1,1,2,0]
[0,2,1,1]
Równy jest rzędowi macierzy
[1,0,1,3]
[1,1,2,0]
[0,2,1,1]
[1,1,1,7]
[1,4,2,2]
Jeśli tak, zachodzi zawieranie.
6 gru 01:21
Smuda: Czyli nie należy tak?
6 gru 01:24
jc: 2*[1,0,1,3] − [1,1,2,0] + [0,2,1,1]=[1,1,1,7]
Sprawdź drugi wektor.
6 gru 01:32