Zbadać rzędy macierzy w zależności od parametru p
Dominik: Witajcie!
Zastanawiam się, dlaczego wystarczy wziąć tylko jeden z minorów i na jego podstawie sprawdzić,
kiedy wyznacznik jest niezerowy.
Mam taką macierz:
1 p −1 2
2 −1 p 5
1 10 −6 1
Sprawdziłem, że taka macierz jest 3 rzędy gdy p≠−5, p≠3, p≠−13
Takie wyniki otrzymałem dzięki ułożeniu sobie równań dla wszystkich minorów trzeciego stopnia.
Czy ja to dobrze zrobiłem?
W popularnym poradniku (Skoczylas) biorą tylko jeden minor, dlaczego?
6 gru 00:55
jc: Jeśli jakiś wyznacznik z macierzy 3x3 ≠0, to rząd równy jest co najmniej 3, a ponieważ
większy być nie może, więc musi być równy 3.
6 gru 01:02
Des: Skąd p≠−13 ?
6 gru 01:05
Des: Jak policzysz det minora pierwszych 3 kolumn to będzie on ≠ 0, dla p≠−5, p≠3 i to wystarczy to
okreslenie rzędu
6 gru 01:07
Des: Czemu tylko jeden z minorów? Bo wystarczy tylko jeden taki minor, którego det≠0 aby
określić rząd macierzy
6 gru 01:09
PZNP: −13 wychodzi z
p −1 2
−1 p 5
10 −6 1
6 gru 09:44
jc: Des, nie wystarczy
[1 0 0]
[0 1 0]
[0 0 0]
rząd = 2
[1 0 0]
[0 1 0]
[0 0 1]
rząd = 3
|1 0|
|0 1| = 1
Niezerowy minor, nie określa rzędu macierzy.
6 gru 10:12
WhiskeyTaster: Mówi się o największym minorze, a nie jakimkolwiek, Des.
6 gru 13:16
Des: W domyśle pisałem o największym
przedstawiona macierz ma 4 minory 3x3,
wystarczy pokazać, ze wyznacznik jednego z nich jest różny od 0, wtedy macierz będzie 3 rzędu
6 gru 13:51
Mariusz:
Gdyby sprawdzać wyznaczniki to trzeba by sprawdzić 4 wyznaczniki trzeciego stopnia
rząd ≥ 2 ⋀ rząd ≤ 3
Na oko bez liczenia
8 gru 01:12