prawdopobienstwo
nawaleta: Talia 52 kart została potasowana i odkrywa się karty jedną po drugiej. Jaka jest szansa, że
pierwszy i ostatni
odkryty król będą albo obydwa czarne, albo obydwa czerwone?
5 gru 22:23
5 gru 22:29
nawaleta: Skąd taki wynik? Mnie pierwsze co przyszło do głowy to mamy 52 elementowy ciąg i jakoś te króle
porozstawiać
ale nie wiem niestety jak.
5 gru 22:35
5 gru 22:36
a7: Ω=52! gdyż karty są potasowane
moc zbioru A=2*2!*50! gdyż 50 kart może sobie być gdzie chce na miejscach od 2 do 51 ale jeden
z dwóch czarnych króli musi być na pierwszym miejscu i może być na ostatnim więc 2! i jeszcze
razy 2 gdyż jeszcze dochodzi drugi przypadek, gdy będa to czerwone króle
5 gru 22:41
nawaleta: Mam tak:
Omega to 52!
| | | |
Wybieramy 4 miejsca dla króli. Czyli | . Dochodzimy do pierwszego króla i wybieramy kolor |
| | |
na
2 sposoby, kolejne dwa ustawiamy na jeden sposób i ostatni też na jeden sposób. Resztę
permutujemy na
48!.
| | | |
Czyli P=( | *2*1*1*1*4*48!)/52! |
| | |
5 gru 22:42
Blee:
mamy 4 króle + 48 innych kart które są ułożone w DOWOLNEJ kolejności
wszystkich możliwości jest 52! −−− okey.
W każdej z tych 52! rozkładów mamy dokładnie 4! takich samych układów dla 48 kart, a jedyne co
się zmienia to kolory królów na tych samych miejscach w talii
Dokładnie 8 (z tych 4! = 24) z nich to sytuacja w której mamy czerń, czerwo, czerwo, czerń lub
czerwo, czerń, czerń, czerwo
| | | | 8 | | 2*2*1*1 | |
Czyli mamy |
| = |
| = 2 |
| |
| | 52! | | 4! | | 4*3*2*1 | |
5 gru 22:48
a7: Blee weż na chłopski rozum że trochę duże to Twoje prawdopodobieństwo 1/3


?
5 gru 22:49
Blee:
a7 nie zrozumiałeś zadania −−− tutaj nie ma podanego że na pierwszym i ostatnim miejscu w talii
ma być król tego samego koloru.
autorze
<−−− czyli dokładnie to samo
5 gru 22:50
Blee:
króle są na dowolnych miejscach w talii ... istotne jest tylko jaki jest ich układ względem
siebie.
Więc tak naprawdę interesują nas TYLKO te cztery króle (nie jest istotne gdzie one w talii się
znajdują).
cztery króle można ułożyć na 4! sposobów.
dokładnie 8 z nich spełnia wymagania postawione w zadaniu
| | 8 | | 1 | |
więc P(A) = |
| = |
| i tyle |
| | 4! | | 3 | |
5 gru 22:52
a7: ok, ja myślałam, że chodzi o to, żeby króle były na pierwszym i ostatnim miejscu, sorki
5 gru 22:57
nawaleta: Dziękuję Blee za pomoc
5 gru 23:05