Kombinatoryka
Ola: Kombinatoryka
Ile jest różnych liczb trzycyfrowych , które można utworzyć wybierając olejno po jednej cyfrze
z
każdego zbioru : A = 1; 5 ; 7 B= 1; 3 C = 2 ; 5 . Narysuj graf drzewka i
wpisz je .
Coś takiego dalej nie mam pojęcia .
3 X 2 X 2 = 12
5 gru 21:59
a7:
zielonych kropek mamy ...... 12
5 gru 22:03
Ola: Za drzewko dziękuje a Ile jest różnych liczb trzycyfrowych ?
5 gru 22:07
a7: no właśnie tyle ile zielonych kropek, bo zgodnie z treścią zadania losujemy kolejno po jednej
cyfrze z podanych zbiorów
czyli na pierwszym miejscu może być jedna z trzech liczb z pierwszego zbioru (nie powtarzają
się, więc jest prosto), na drugim miejscu jedna z dwóch liczb z drugiego zbioru i na trzecim
jedna z dwóch liczb z trzeciego zbioru
3*2*2=12
5 gru 22:10
a7:
112 115 132 135; 512 515 532 535; 712 715 732 735
5 gru 22:14
Ola: 112 ; 115 ; 132 ; 135 ; 512 ; 515 ; 530 ; 535 ; 712 ; 715 ; 732 ; 735 .
Dobrze ?
5 gru 22:16
a7:
5 gru 22:16
Ola: Dziękuje za pomoc
5 gru 22:17