Korzystając ze wzorów Cramera, znaleźć wartość p dla którego układ ma rozwiązani
Dominik: Dobry wieczór!
Mam takie oto zadanie − korzystając ze wzorów Cramera, znaleźć wartość p dla którego układ ma
rozwiązanie.
| ⎧ | (p−1)x−y+pz=1 | |
| ⎨ | (3−p)x+4y−pz=−4 |
|
| ⎩ | px+3y=−3 | |
Zgodnie z twierdzeniem, sprawdzam kiedy wyznacznik jest różny od zera. Jest różny od zera,
wtedy kiedy p≠0 lub p≠2
A w odpowiedziach wyczytuję, "brak rozwiązań".
5 gru 21:59
5 gru 22:18
Dominik: Ja bym powiedział, że istnieje takie p, p różne od 0 i od 2. Czy dobrze myślę?
5 gru 23:02
Dominik: A układ ma rozwiąznanie − oznacza to, że otrzymam rozwiązanie dla x.y i z?
5 gru 23:05
Pytający:
Możliwe rozwiązania z linku powyżej:
• dla p=0:
x=0, y=−1, z∊ℛ // nieskończenie wiele takich rozwiązań
• dla p=2:
| | −2x | | −5x | |
x∊ℛ, y= |
| −1, z= |
| // nieskończenie wiele takich rozwiązań |
| | 3 | | 6 | |
• dla p∊ℛ\{0, 2}:
x=0, y=−1, z=0 // dokładnie 1 takie rozwiązanie (dla danego p)
5 gru 23:56
Dominik: O właśnie!
Błędne są odpowiedzi, które posiadam (w pdfie), dziękuję za wyjaśnienie!
6 gru 00:22