fdd
radar: Korzystając z definicji pokaż, że limn→∞n√4=1
5 gru 19:08
jc: Nierówność pomiędzy średnimi (wpisuję n−1 jedynek).
| | 4+1+1+...+1 | | n+3 | |
1 ≤ n√4 ≤ n√4*1*1*...*1 ≤ |
| = |
| |
| | n | | n | |
ε>0
| | 3 | |
0 ≤ n√4 − 1 ≤ |
| < ε dla n > 3/ε. |
| | n | |
5 gru 19:27
WhiskeyTaster: Można też skorzystać z zależności (1 + a)
n > 1 + an. Niech 1 + a =
n√4. Wtedy otrzymujemy:
| | 3 | |
4 > 1 + (n√4 − 1)n. Czyli ostatecznie |
| > n√4 − 1 |
| | n | |
5 gru 19:31
jc: Nierówność Bernouliego wynika z nierówności pomiędzy średnimi.
Jeśli 1+nx≥0, to
| | (1+nx)+1+1+...+1 | |
n√1+nx = n√(1+nx)*1*1*...*1≤ |
| =1+x |
| | n | |
1+nx ≤ (1+x)
n
Jeśli 1+nx ≤0 i 1+x≥0, to nierówność Bernouliego jest oczywista.
5 gru 19:59
WhiskeyTaster: Tego nie wiedziałem. Myślałem, że to się wzięło z rozwinięcia dwumianu Newtona i po prostu
wykreślenia wyrazów:
| | | |
(1 + a)n = ∑nk=0 | 1n−kak = 1 + na + ... > 1 + na |
| | |
5 gru 20:05
jc: To najprostsze uzasadnienie, ale działa tylko dla nieujemnych a.
To wystarczy bo u nas a jest dodatnie.
5 gru 20:35