zad
radar: Zbadaj monotoniczność i ograniczoność ciągu
| | 4 | | 42 | | 4n | |
an = |
| + |
| +...+ |
| |
| | 7+1 | | 72+2 | | 7n+n | |
Obliczyłem, że lim
n→∞a
n+1−a
n >0 Zatem ciąg jest rosnący.
Skoro ciąg ten jest rosnący, to jest ograniczony z dołu: a
1 = 1/2.
Mam jednakże problem z policzeniem górnej granicy tego ciągu.
Jak to zrobić
5 gru 15:04
Jerzy:
| | 1 | | 16 | |
Wydaje mi się,że: |
| > |
| |
| | 2 | | 51 | |
5 gru 15:07
radar: Ale przecież:
a1 = 1/2
a2 = 1/2 + 16/51
5 gru 15:17
Jerzy:
No fakt, myślałem o czymś innym.
5 gru 15:19