ciągi
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc

. rozwiązuje to zadanie korzystając ze wzoru na związek między
sąsiednimi wyrazami. Wychodzi mi 2b=−50+25√b
i nie wiem co zrobić dalej i czy to jest w ogóle poprawne. Treść zadania Wyznacz wartości a i b
tak aby ciąd −2,√a,√b,25 miał tą własność że trzy pierwsze wyrazy stanowią trzy kolejne
wyrazy ciągu arytmetycznego zaś
trzy ostatnie− trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego.
5 gru 11:53
ICSP: −2 ,
√a ,
√b , 25
2
√a = −2 +
√b
b = 25
√a
50
√a = −50 + 25
√b
2b = 50
√a
2b = −50 + 25
√b
2b − 25
√b + 50 = 0
Δ = 625 − 400 = 225 ,
√Δ = 15
| | 25 + 15 | | 25 − 15 | |
√b = |
| v √b = |
| |
| | 8 | | 8 | |
5 gru 12:08
ICSP: nie przez 8 tylko przez 4.
5 gru 12:14
Nikto0: Ja robiłam trochę inaczej skąd wziąłeś 50√a = −50 + 25√b twój sposób jest szybszy
5 gru 12:28
ICSP: Przemnożyłem pierwsze równanie przez 25 a drugie przez 2.
5 gru 12:29
Nikto0: Dzięki.
5 gru 12:30
Nikto0: Jeszcze jedno pytanie czemu jest w końcu rozwiązania w pierwiastkach funkcji √b
5 gru 13:04
Nikto0: Już wiem.
5 gru 13:11
ICSP: 2x2 − 25x + 50 = 0
x = ... v x = ...
2(√b)2 − 25√b + 50 = 0
√b = ... v √b = ...
To tak naprawdę równanie kwadratowe tylko zamiast x masz √b.
5 gru 13:13