prędkość chwilowa
leon: 2.134 Mały kulisty kamień wystrzelono pionowo do góry. Odległość s(t) kamienia od ziemi (w
metrach) po t sekundach od wystrzelenia (do upadku na ziemię) opisuje funkcja:
s(t) = 1,5 + 34,3t − 4,9t2
d) jaka była prędkość chwilowa w 3 i 4 sekundzie po wystrzeleniu kamienia?
prosiłbym o dokładne rozpisanie mi wzoru i skąd on się wziął, bo nie wiem zbytnio co zrobić
e) na jaką maksymalną wysokość wzniósł się kamień?
5 gru 11:27
Des: d)
v
(t) = −9.8t + 34,3
v
(3) = ?
v
(4) = ?
e)
−9.8t + 34,3 = 0
wyznacz t i wstaw do s(t)
5 gru 11:34
jc: v(t)=s'(t)=34,3−2*4,9t
v(3)=... podstaw
v(4)=... podstaw
maksymalna wysokość = maksymalna wartość funkcji kwadratowej, szukaj sam.
5 gru 11:36