zależność rekurencyjna
lola456: Znajdź zależność rekurencyjną dla ciągu an, którego n−ty wyraz oznacza liczbę ciągów dowolnej
długości o wyrazach ze zbioru {1,2,4} i sumie wyrazów równej n
Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. Proszę o pomoc
5 gru 11:00
jc: Spróbowałbym zrozumieć.
n=1 1
n=2 2=1+1
n=3 2+1=1+2=1+1+1
n=4 4=2+2=2+1+1=1+2+1=1+1+2=1+1+1+1
(an)=(1, 2, 3, 6, ...)
Popatrzyłbym trochę, coś narysował, a potem zacząłbym wymyślać.
5 gru 11:18
jc: a0=1, a1=1, a2=2, a3=3, an=an−1+an−2+an−4 dla n ≥4
a5=6+3+1=10 ?
1 1 1 1 1
2 1 1 1
1 2 1 1
1 1 2 1
1 1 1 2
2 2 1
2 1 2
2 2 1
4 1
1 3
A teraz spróbuj uzasadnić wzór.
5 gru 11:24
lola456: Nie za bardzo widzę jak z tego wzoru, który jest podany można coś obliczyć, bo tam nie ma an
− 3 tylko od razu jest wartość an − 4, to błąd czy ja mylnie rozumuję?
5 gru 15:12