Wykaż z definicji, że podana funkcja jest iniekcją na danym zbiorze
dsfds: Wykazać z definicji, że podana funkcja jest iniekcją na danym zbiorze
f(x)=x2+8x+7 , x<=−4
5 gru 05:59
Blee:
no i w czym problem? Definicji nie znasz? Czy co

x
2 + 8x + 7 = x
2 + 8x + 16 − 9 = (x+4)
2 − 9 <−−− z takiej postaci będzie o wiele łatwiej
5 gru 09:59
ICSP: f(a) = f(b) i a, b ≤ − 4
a2 + 8a + 7 = b2 + 8b + 7
(a−b)(a+b) + 8(a−b) = 0
(a−b)(a + b + 8) = 0
a = b v a + b = −8
skąd
a = b
Funkcja jest różnowartościowa.
5 gru 09:59