algebra
pit: Dana jest liczba
4444432+888887/222223−444447
Przekształć tę liczbę do najprostszej postaci
powinno wyjsc 4 , lecz mi nie wychodzi , nie mogę skrócić mianownika
za n podstawilem 22222
proszę o pomoc pozdrawiam !
4 gru 23:27
a7: (2*22222−1)2+ [4*(22222−1)] podzielić na 2222222 − [2*222222−3]
powiedz gdzie jest kreska ułamkowa
4 gru 23:41
a7: sorki błąd moment
4 gru 23:45
pit: 4444432+888887 TO LICZNIK
2222232−444447 MIANOWNIK
4 gru 23:48
a7: ok
4 gru 23:49
a7: | (2n)−1)2+4n−3 | |
| czy takie jest podstawienie? |
| (n+1)2−2n−3 | |
4 gru 23:53
a7: błąd
4 gru 23:54
a7: | 2n−1)2+4n−1 | |
| |
| (n+1)2−(2n+3) | |
4 gru 23:56
pit: LICZNIK dałem: (2n+3)2+4n+7
MIANOWNIK (n+3)2−(2n+7)
nie wiem czy to podstawienie jest poprawne
4 gru 23:56
a7: | | 4n2 | |
....= |
| ≈4  |
| | n2−4 | |
5 gru 00:00
ICSP: n = 222222
Wtedy
222223 = n + 1
444447 = 2n + 1
444443 = 2n − 1
888887 = 4n − 1
| | (2n − 1)2 + 4n − 1 | | 4n2 − 4n + 1 + 4n −1 | |
W = |
| = |
| = 4 |
| | (n + 1)2 − 2n − 1 | | n2 | |
5 gru 00:00
a7: aj faktycznie pomyliłam liczbę dwójek
5 gru 00:01
a7: o jest ICSP
5 gru 00:02
Blee:
444444
7 = 2n + 3
5 gru 00:03
a7: elegancko
5 gru 00:04
pit: o dziękuje wam
5 gru 00:04
a7: i tak się zgadza
5 gru 00:04
Blee:
a nie powinno ... chyba że autor źle przepisał zadanie i winno być 444445 w mianowniku
5 gru 00:06
ICSP: A i owszem
444447 = 2n + 3,
więc 4 dokładnie 4 nie wyjdzie.
5 gru 00:07