Liczby p i q
Tetra: Liczby p i q przy dzieleniu przez 5 dają reszty odpowiednio k i l, gdzie k<l, a reszty
zdzielenia liczb p
2 i q
2 przez 5 są równe. Wyznacz k i l.
Bardzo proszę o pomoc
4 gru 23:14
a7: są równe sobie?
4 gru 23:15
Tetra: Chyba tak. To cała treść zadania
4 gru 23:16
ICSP: reszty z dzielenia danej liczby przez 5 :
0 , 1 , 2 , 3 , 4
odpowiadające im reszty z dzielenia kwadratu liczby przez 5
0 , 1 , 4 , 4 , 1
czyli albo k = 1 i l = 4 albo k = 2 i l = 3
4 gru 23:22
Tetra: Czyli:
p
2 = 5n + 1
k
2 = 5n + 4
p
2=(5n+1)
2 = 25n
2 + 10n + 1 = 5(5n
2 + 2n)+1
k
2=(5n+4)
2 = 25n
2 + 10n + 20 = 5(5
2 + 2n)+4
coś się nie zgadza
4 gru 23:29
Tetra: Ups
k2=(5n+4)2 = 25n2 + 40n + 16 = 5(52 + 8n + 3)+1
Tak?
4 gru 23:31
ICSP: Duże to k jak na resztę.
4 gru 23:34