wrrrrrrrrr: ile razy wzrośnie objętość kuli, jeśli promień zwiększymy trzy razy

nie wiem jak to wyliczyć.....
18 lis 18:11
TurboAdas: V=4/3*π*r3
jeżeli zwiększymy trzykrotnie ( czyli razy trzy ) to otrzymamy
V= 4/3*π*3r3
Ojętość wzrośnie dzięwięciokrotnie bo 3 do potęgi 3 wynosi 9.
dla ułatwienia, jakbyś nie widział rozwizania, to:
3r3= 33*r*3= 9*r3
18 lis 18:42
18 lis 18:45
TurboAdas: zamyśliłem się, szkoda ze nie ma edycji, za dużo matematyki.
oczywiśćie 3
3= 27

.
odpowiedz brzmi ze zwiekszy sie 27 krotnie
18 lis 18:51
wrrrrrrrrr: dziękuje

buziaki... jak coś to ja jestem ONA:
18 lis 19:22
wrrrrrrrrr: ale co sie stało z ta 4?
18 lis 19:24
Łebek: porwali

xD
18 lis 19:41