matematykaszkolna.pl
Zbiory bolerowskie kasia: Każdy odcinek otwarty jest bolerowski. Czy to dlatego, że może go przedstawić jako sumę zbiorów domkniętych, które należą do naszej rodziny zbiorów bolerowskich, a iloczyn tych zbiorów da zbiór pusty, który jest także zamknięty więc należy do rodziny?
4 gru 23:06
kasia: Czyli ostatecznie każdy odcinek otwarty i każdy odcinek domknięty są bolerowskie?
4 gru 23:09
janek191: Raczej borelowski emotka
5 gru 08:20
kasia: Ojej faktycznie emotka Oczywiście chodziło mi o zbiory borelowskie.
5 gru 14:34
Adamm: Jak definiujesz zbiory borelowskie? Dla mnie − sigma ciało zbiorów borelowskich, to generowane przez zbiory otwarte. W szczególności, zbiory otwarte i ich dopełnienia, czyli zbiory domknięte są borelowskie.
5 gru 20:28
kasia: R − najmniejsza rodzina zbiorów takich, że: 1) każdy domknięty należy do R, 2) jeżeli An∊R, ∪An∊R i ∩An∊R. Taką mam def. emotka I jeżeli każdy odcinek otwarty będzie zbiorem borelowskim, wtedy np. (0,1)=∪[1/n , 1 − 1/n] 1) każdy z tych domkniętych należy − Ok, 2) suma należy, a iloczynem w tym przypadku będzie bodajże {1/2} (liczone na szybko), więc zbiór domknięty, więc z 1) wynika, że też ok. Zgadza się? Ale możemy w def. zastąpić zbiory otwarte domkniętymi. I wtedy każdy odcinek domk. [a,b]=∩(a − 1/n , b + 1/n). I też by się zgadzało z własnościami. Czy dobrze myślę?
5 gru 22:15