Granica
Marcelina: | | 2√n2+3 | |
Oblicz granicę przy n→∞ z |
| |
| | 2√3n2 | |
4 gru 22:09
Des:
potem wymnóż przez sprzężenie
4 gru 22:17
Marcelina: A co z tą granica lim x→∞ sin√x On a nie będzie istnieć tak? Wartości będą zbiegać do zera
ale będą różnego znaku
4 gru 22:30
Des: granica nie istnieje
4 gru 22:34
Blee:
zacznijmy od tego, że f(x) = sinx nie ma Df = R+ więc trudno nawet mówić o granicy tej
funkcji dla x−> +∞
4 gru 23:47
Blee:
f(x) = sin√x miało być
4 gru 23:48
ICSP: Blee?
4 gru 23:50
ICSP:
xn = (πn)2
yn = (π/2 + 2πn)2
Zarówno xn , yn → ∞ gdy n → ∞, ale
f(xn) → 0
f(yn) → 1
Granica nie istnieje.
4 gru 23:54