trójkąty
salamandra:

W trójkąt ABC, którego miary kątów są w stosunku 1:2:3, wpisano okrąg o promieniu 1.
Oblicz:
a) miary kątów trójkąta ABC,
b) długosci boków trójkąta ABC,
c) pole trojkąta DEF, gdzie punkty D,E,F są punktami styczności okręgu i boków
a i b mam zrobione, problem mam z c), stanąłem w tym miejscu:
4 gru 22:08
a7:

DE=a=
√2 DF=EF=
√3 h
2=(p[3})
2−(p{2]/2)
2=3−1/2−5/2 h=
√52
| | √5 | |
liczymy P=1/2 ah P=1/2√2*√52= |
| |
| | 2 | |
4 gru 22:17
salamandra: Skąd wiadomo, że DF i EF są równe?
4 gru 22:25
a7:

racja nie są równe
∡FDE=75
o
PΔ=1/2absin75
o=1/2*
√2*
√3*sin75
o≈1/2
√6*0,9659≈....
4 gru 22:37
salamandra: dzięki
4 gru 22:39
a@b:

|∡EOD|=90
o , |∡EOF|=150
o , |∡DOF|=120
o
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| *1*1+ |
| *1*1*sin120o+ |
| *1*1*sin150o |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 gru 23:00
salamandra: Niestety to, to kompletnie nie wiem skąd wynika, być może jeszcze nie doszedłem do takich
tematów na lekcji
4 gru 23:03
a7: a@b zsumowała trzy trójkąty "składowe" trójkąta DEF sumując pole trzy razy użyła wzoru
1/2 ab*sinα a*b to zawsze 1*1 bo boki są zawsze 1, a sinusy raz to 90 sin90=1 sin
120=cos30 sin 150 =cos60
4 gru 23:07
a@b:
ΔDFC −− równoboczny
czworokąt DOFC ma dwa katy proste w punktach styczności
to kąt DOF=120o
zatem kąt EOF= 360o−(120o+90o) = 150o
i liczysz pola trzech trójkątów (DOE i DOF i EOF) ,które tworzą trójkąt DEF
Czy teraz jasne?
4 gru 23:08
a7: | | √3 | |
czyli mamy P1=1/2*1*1=1/2 P2=1/2*1*1* |
| =√3/4 P3=1/2*1*1*1/2=1/4 |
| | 2 | |
| | √3 | | 3+√3 | |
P=P1+P2+P3=1/2+√3/4+1=2/4+1/4+ |
| =3/4+√3/4= |
| |
| | 4 | | 4 | |
4 gru 23:14
a@b:
Takie rachunki .... maturzysta sam powinien wykonać
4 gru 23:15
salamandra: U mnie po prostu EFB był równoboczny na rysunku, a nie DFC
4 gru 23:15
salamandra: Ok, a teraz mam zadanie: Boki trójkąta mają długości 13,14,15 − oblicz wartość sinusa
największego kąta tego trójkąta.
Domyśliłem się już jak, tj. P = 84 (ze wzoru Herona)
Skąd mam wiedzieć, który kąt jest największy, przy której parze boków, jest na to jakaś zasada?
4 gru 23:20
a@b:
Naprzeciw najdłuższego boku leży kąt który ma największą miarę
4 gru 23:30
salamandra: Czyli krótko mówiąc ten, który nie ma z najdłuższym bokiem "kontaktu"?
4 gru 23:33
a7: tak
4 gru 23:37
a@b:
2 sposób
Z tw. kosinusów
| | 132+142−152 | | 5 | |
cosα= |
| = .... = |
| ( cosα>0 to α −− kąt ostry |
| | 2*13*14 | | 13 | |
| | 12 | |
to sinα = √1−cos2α= .... = |
| |
| | 13 | |
4 gru 23:38
salamandra: Twierdzenie cosinusów dopiero przede mna
4 gru 23:43
a@b:
ok
4 gru 23:46