sin α | cos α | |||
2) tg α + ctg α = | + | = | ||
cos α | sin α |
sin2 α + cos2 | ||
= | = .... | |
sin α * cos α |
sinα | cosα | |||
2.tgα= | ctgα= | |||
cosα | sinα |
5 | 5 | 12 | ||||
tga = | −−−−> z tego 'zgaduję' że sina = | i cosa = | ||||
12 | 13 | 13 |
1 | 12 | |||
ctga = | = | |||
tga | 5 |
5 | 5 | 25 | ||||
tga = | ⇔ sina = | cosa ⇔ sin2a = | cos2a | |||
12 | 12 | 144 |
169 | 12 | 5 | ||||
sin2a + cos2a = 1 ⇔ | cos2a = 1 ⇔ cosa = | ⇔ sina = | ||||
144 | 13 | 13 |
1 | ||
i masz tgα+ctgα= | c.n.u. | |
sinαcosα |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |