Przeksztalcenia liniowe
Student: Wiem w jaki sposób liczyć jądro i obraz przekształcenia w przypadku podanego wzoru np
f(x,y,z)−>(x+2y,x−z,y+z)
W jaki sposob wyznaczac jadro i obraz gdy dana jest tylko macierz
4 gru 21:18
ABC: umiesz zagotować wodę gdy masz pusty czajnik na podłodze
co robisz gdy widzisz pełny czajnik na stole?
postaw czajnik na podłogę i wylej wodę , sprowadź do przypadku który już znasz
4 gru 21:27
Student: Pytanie jak to zrobić :c
4 gru 21:32
Adamm:
f:X→Y
Jądro to zbiór (x, y, z, ...) takich, że
f(x, y, z, ...) = 0
Obraz to zbiór f(X).
4 gru 21:45
Student: Rozumiem ,ale jak to zrobic w momencie gdy podana jest tylko macierz
4 gru 21:47
ABC:
macierz niesie informację na podstawie której możesz napisać wzór
4 gru 21:48
Student: Domyślam się tego tylko właśnie w jaki sposób to zrobić
Załóżmy się ,że macierz wygląda
[2,1,3]
[5,4,8]
czy z tego wynika ze wzor przeksztalcenia to f(x,y,z)=(2x+y+3z,5x+4y+8z) ?
4 gru 21:51
ABC:
to zależy jakie masz bazy w obu przestrzeniach, najprostsza sytuacja jest w bazach kanonicznych
4 gru 21:54
Student: Czyli w bazie kanoniczne wyglądałoby to tak jak napisałem ?
4 gru 21:55
Student: Co w przypadku innych baz ?
4 gru 21:55
ABC: w przypadku innych baz jest reguła w każdym porządnym podręczniku która mówi czym są kolumny
tej macierzy
4 gru 21:56
Student: Problem w tym ,że jej nie rozumiem
Załóżmy ,że mamy macierz przekształcenia
[−2,−4]
[4, 7]
w bazie u1=[1,1] u2=[1,2]
W jaki sposób dojść do tego wzoru przekształcenia ?
4 gru 22:37
ABC:
rozumiem że mówisz o przekształceniu z R
2 do R
2 gdzie w jednej i w drugiej przestrzeni masz
taką samą bazę?
Ważne żebyś pisał jawnie takie rzeczy
przy takiej umowie twoja macierz oznacza że
f(1,1)=−2(1,1)+4(1,2)
f(1,2)=−4(1,1)+7(1,2)
przedstawiasz (x,y)=α(1,1)+β(1,2) , znajdujesz α,β z układu równań i masz wzór funkcji
4 gru 22:42
Student: A w przypadku gdy przestrzenie są opisane przez różne bazy ?
4 gru 22:56
ABC:
podobnie tylko będą tam wektory drugiej bazy to wszystko jest w książkach idę spać
4 gru 23:03
Student: A co w przypadku gdy jest podana macierz przekształcenia w pewnej bazie
i informacja ze jest to przekształcenia
z V−>V i trzeba policzyć obraz oraz jądro
5 gru 09:45
Student: ?
5 gru 13:22
jc: Spróbuj taki przykład.
{a,b} = baza V, f:V→V
f(a)=a+3b
f(b)=2a+6b
Obraz =
jądro =
5 gru 13:39
Student: Czy ten zapis oznacza to samo co f(a,b)−>[a+3b,2a+6b]?
5 gru 13:51
jc: Nie. Ten zapis oznacz dokładnie to, co napisałem, a mianowicie, że obrazem a jest a+3b,
a obrazem b jest 2a+6b.
5 gru 14:07
jc: Przypomnę: a, b to wektory bazy.
5 gru 14:08
jc: Napisz chociaż macierz tego przekształcenia.
5 gru 14:27
Student: [1, 3]
[2, 6]
Tak ?
5 gru 14:40
jc: | | | |
Nie, macierz wygląda tak: | . |
| | |
Ustalając bazę, utożsamiasz V z R
2.
| | | |
Wektorowi xa+yb ∊ V, przypisujesz wektor | ∊ R2. |
| | |
5 gru 14:48
Student: Czyli koniec końców jak to będzie wyglądać jak mam macierz a nie mam podanych baz
5 gru 14:50
Student: Czyli baza wtedy są wektory w macierzy ?
5 gru 15:05
Student: [1,0,3]
[0,1,0]
To (1,0) (0,1) (3,0) są baza ?
5 gru 15:06
Student: ?
5 gru 15:55
Student: Czy w tym wypadku baza będzie po prostu kanoniczna ?
Proszę o odpowiedz
5 gru 16:54
jc: | | | | | | | | |
Macierz | koduje przekształcenie R2→R2: | = | . |
| | | | |
5 gru 19:21
Student: Dobra o to mi chodziło dzięki !
5 gru 20:17