Dział - Geometria analityczna
qwertyuiop: →
W trójkącie ABC dane są: A(−3, −3), AB = [7, 0] oraz środek ciężkości S(313, −113).
Oblicz miarę kąta rozwartego ABC tego trójkąta.
W odpowiedziach jest: 135 stopni.
Sam wyliczyłem współrzędnie trókąta B(4, −3) i C(9, 2) i teraz nie wiem co dalej.
Proszę o wyjaśnienie.
4 gru 21:06
Leszek: Z iloczynu skalarnego wektorow BA i BC , cos α = ........
4 gru 21:08
janek191:

Oblicz β, a następnie α.
4 gru 21:11
janek191:
β = 45
o
α = 180
o − 45
o = 135
o
4 gru 21:20
a@b:
| | 5kratek | |
@janek tgβ = |
| =1 ⇒ β=45o |
| | 5 kratek | |
α=135
o
4 gru 21:22
janek191:
ETA

?
4 gru 21:23
Leszek: Zadania z geometrii analitycznej rozwiazujemy na podstawie danych liczbowych podanych
w zadaniu a nie na podstawie rysunku i " kratek"
Na maturze taki sposob nie bedzie uznany !
4 gru 21:24
qwertyuiop: Dzięki za rysunek janek. Rozjaśnił mi jak to zrobić to zadanie.
Sam policzyłem i się zgadza z waszymi rozwiązaniami.
Jeszcze raz dzięki.
4 gru 21:24
maturka:
@
Leszek .... piszesz bzdury
4 gru 21:26
Leszek: Jak uczen nie zna iloczynu skalarnego wektorow to nalezy napisac rownanie prostej
BC , wyznaczy wspolczynnik kierunkowy a , czyli tg β = a ⇒ β = .....
i nastepnie α = ... jako kat dopelniajacy .
4 gru 21:27
maturka: Moja Pani mówiła,że też tak można, uzasadniając
że wierzchołki są punktami kratowymi
4 gru 21:28
Leszek: To ewentualnie w profilu podstawowym , ale nie w profilu rozszerzonym !
4 gru 21:29