Obliczyć przybliżoną wartość wykorzystując różniczkę funkcji
Dominik: Dobry wieczór

Z braku czasu, piszę do Was z prośbą o podanie mi wzoru bodajże Taylora, który pozwoli mi
obliczyć przybliżenie wyrażenia z dwoma zmiennymi.
Dla przykładu powiem, że to wyrażenie ma postać: 0.98
3,03
Dzisiaj niestety muszę skorzystać z gotowca, wzorem ogólnym zajmę się kiedyś indziej
4 gru 20:46
ABC:
musisz policzyć pochodne czosnkowe
4 gru 20:51
Dominik: Policzyłem

f(x,y)=x
y
x
0+Δx=1
x
0=1 Δx=−0.02
y
0+Δy=3
y
0=3 Δy=0.03
f
x=yx
y−1
f
y=x
ylnx
f
x=3
f
y=0
4 gru 21:03
Dominik: Wzór, z którego korzysta się w przypadku jednej zmiennej ma następującą postać:
f(x+Δx)≈f(x)+Δx * f ' (x)
Jaki będzie w moim przypadku?
4 gru 21:11
4 gru 21:13
Dominik: O, dziękuję bardzo <3
4 gru 21:29